Supplement, beeld- & boekwerken
antiquariaat / boekhandel

gastheer: Eugène Jeurissen

Van Randwijckweg 2
6573 EJ Beek-Ubbergen
T 024 7950477
T 06 19313976
bank: NL49ING0008163337
email: supplement

Gerard Menken (1919-2004)


Gerard Menken werd in 1919 in Scherpenzeel geboren, hij overleed in 2004 in Kloetinge. De vader van Menken was dominee in Genderen (N.Br.). Gerard woonde in Genderen tot 1944 waarna hij kortdurend verbleef in het nabijgelegen Nederhemert. Vandaar kwam hij in Zaltbommel terecht waar hij woonde van 1945 tot 1961. In Zaltbommel was hij bekend als organist van de Sint Maartenskerk (van 1948 tot 1962), speelde soms op het carillon van de stad en gaf muziek- en tekenles. Zijn eerste expositie had hij in 1955 in de plaatselijke boekhandel.
Vanaf 1962 tot 1969 woonde hij in Nijmegen waarna hij zich vestigde in Kloetinge (bij Goes). Daar woonde hij de rest van zijn leven.

“Aanvankelijk opgeleid als musicus was het dubbeltalent Gerard Menken als kunstschilder een laatbloeier. Pas na zijn vervroegde uittreden als leraar muziek bij het Middelbaar Onderwijs kon hij zich volledig wijden aan zijn grote passie: ‘Schilderen’. Zonder kunstopleiding maar met een onmiskenbaar talent zocht hij zijn eigen weg en liet een groot en veelzijdig oeuvre na. Vooral de ontwikkelingen in de Franse schilderkunst van de twintigste eeuw inspireerde hem. Menken was een echte buitenschilder. Zijn werk kenmerkt zich door krachtige lijnen, soms subtiel, met een groot gevoel voor ritme en ordening. Hij schilderde, aquarelleerde of tekende, zonder daarbij te streven naar een sterke detaillering, in een helder en zonnig coloriet, ‘losjes uit de pols’, als een dirigent. Zijn meeste werk is figuratief.

Het oeuvre dat Gerard Menken nalaat is zeer divers er; is geen onderwerp of hij heeft het wel verbeeld: landschappen, stads- en havengezichten, stillevens en portretten. Maar ook het experiment schuwde hij niet. In de jaren tachtig van de vorige eeuw bijvoorbeeld nam hij de ‘vrijheid’ die leidde tot het maken van collages met stukken krantenpapier waarop hij tekent en schildert. Menken liet zich niet vastpinnen op één onderwerp of techniek. In één periode kon hij zowel abstract als figuratief werken en daarnaast prachtige tekeningen van zijn directe omgeving maken, in dat zo kenmerkende ‘Menken-handschrift’, vlot, krachtig en direct. Zonder enige aarzeling zette hij zijn onderwerpen op doek of papier, met een werkdrift die de beschouwer tot op de dag van vandaag verwondert en verbaast.

Het werk van Gerard Menken is te vinden in vele particuliere collecties in zowel binnen- als buitenland. De Douwe Egberts collectie in Utrecht heeft werk van Menken en in het Maarten van Rossem museum in Zaltbommel is zijn werk te zien.


Aangeboden wordt:

Aquarel voorstellende Magnolia'skunstenaar: Gerard Menken (1919-2004)
titel: n.v.t.
gesigneerd linksonder: Gerard Menken 1988
jaar: 1988
techniek: aquarel
oplage: unicum
nummer: n.v.t.
afmeting: h cm x b cm
ingelijst: ja (professionele lijst)

Prijs: € 250,00

Supplement, beeld- & boekwerken
Van Randwijckweg 2
6573 EJ Beek-Ubbergen
T 024 7950477
T 06 19313976
info@supplementboek.nlhomeDe CS-AGENDA, het overzicht voor culturele en aanverwante activiteiten in het Rijk van Nijmegen en omgeving.

Informatie over Supplement, Beek Ubbergen en zijn muzen.


De aanwinsten van deze en voorafgaande weken.

De vernieuwde catalogus

En rechtstreeks van de uitgever


Speciale aanbiedingen

categorie boeken:
categorie Kunst / Prenten: Buiten de boekenorde:

boekbeeldjesBoeken koesteren
Wat te doen met niet (meer) gekoesterde boeken.

© 2001 supplement. design: rob melssen