Supplement, beeld- & boekwerken
antiquariaat / boekhandel

gastheer: Eugène Jeurissen

Van Randwijckweg 2
6573 EJ Beek Ubbergen
T 024 7950477
T 06 19313976
email: supplement
Frans van Valderen (1888-1979)De feestcommissie van de Schildersvereniging Sint Lucas ('s-Hertogenbosch). Van links naar rechts: Frans van Valderen, A. Berendsen en J. Michels.


Schilder, tekenaar, antiquair; op en top Bosschenaar, zoon van een bakker, die in zijn beroep ook van enig artistiek talent blijk gaf. Na een baantje bij boekhandel Mosmans ging hij een opleiding volgen aan de School voor Nuttige en Beeldende Kunsten en sleepte o.l.v. o.a. Dorus Hermsen menige prijs in de wacht voor schilderen, tekenen, ornamentenleer etc. Hij werd één der toonaangevende figuren in het Bossche artistieke leven; naast schilderen en tekenen ontwierp hij vaandels, wapens en schalen en was de centrale figuur bij vele Bossche revues, waarvoor hij de teksten schreef, kostuums ontwierp, decors schilderde en de regie voerde. Veel introducties en opdrachten kreeg hij door bemiddeling van Herman Moerkerk. Hij was ook de centrale figuur achter de „Plechtige Omgang”; schreef in de Sint Jansklokken een serie artikelen over Den Bosch en publiceerde gedichten.
Bij het 750-jarig bestaan van 's-Hertogenbosch was het alom gezongen feestlied „Haal de vlaggen van de zolder” van zijn hand; door Alphons Mosmans op muziek gezet. Van Valderen was meer dan 30 jaar vaste rondleider voor groepen in de Kathedrale Basiliek van St. Jan.

Frans van Valderen 1888-1979 was de zoon van een bakker die in zijn beroep al enige artistiek aanleg toonde.
Van Valderen begon zijn loopbaan bij de op en top katholieke boekhandel Mosmans gevestigd aan de Markt. De uitgeverij in de Annapoort.
Van Valderen begon pas op 'latere leeftijd' aan een opleiding in de kunst aan de School voor Nuttige en Beeldende Kunst.
In zijn bedrevenheid behaalde de jonge kunstenaar tal van erkenningen en prijzen op het gebied van schilderen, tekenen en ornamentleer. Van Valderen werd in kunstkringen een toonaangevende persoonlijkheid. Als medewerker van de Bossche revues schreef hij teksten, ontwierp de costuums en decors en voerde er de regie.

Herman Moerkerk van de parochie van H. Leonardus, ook actief in de toneel- en revuewereld, werd zijn grote vriend.

Van Valderen was puur katholiek en op en top Bosschenaar die zich sterk bezig hield met de facetten van het kerkelijk leven. Naast vaste rondleider van de St.Jan was hij ook de centrale figuur achter de Plechtige Omgang. Van Valderen was jarenlang redacteur van de St.Jansklokken.
De bakkerszoon toonde zich een schrijver die zich ook op het pad der poëzie begaf. In 1935 bij het 750-jarig bestaan van de stad, schreef hij het lied ´Haalt de vlaggen van de zolder´, dat door Alphons Mosmans op muziek werd gezet.
Van Valderen overleed in 1979. Ter nagedachtenis aan deze vriend van de St. Jan is op 15 februari 2004 een van de zeven klokjes onthuld met de naam Frans van Valderen.Aangeboden:

kleurtekening van een Indisch meisje uit Kamp Lunetten


kunstenaar: Frans van Valderen
titel: Kamp Lunetten
jaartal: 1955, in prent r.o.
afmetingen: cm x cm
gesigneerd: rechtsonder
oplage: unicum
ingelijst: ja, eenvoudig houten lijst
techniek: tekening met (kleur-)potlood

prijs: € 50,-


Achtergrond: In Kamp Lunetten, als onderdeel van het voormalige concentratiekamp Vught, zijn na de Tweede Wereldoorlog tijdelijk KNIL-militairen en hun familie gehuisvest.
home


Supplement, beeld- & boekwerken
antiquariaat / boekhandel

Van Randwijckweg 2
6573 EJ Beek Ubbergen
T 024 - 7950477
T 06 19313976
email: supplementhomeDe CS-AGENDA, het overzicht voor culturele en aanverwante activiteiten in het Rijk van Nijmegen en omgeving.

Informatie over Supplement, Beek Ubbergen en zijn muzen.


De aanwinsten van deze en voorafgaande weken.

De vernieuwde catalogus

En rechtstreeks van de uitgever


Speciale aanbiedingen

categorie boeken:
categorie Kunst / Prenten: Buiten de boekenorde:

boekbeeldjes


Boeken koesteren
Wat te doen met niet (meer) gekoesterde boeken.


home

© 2001 Supplement. design: rob melssen